Nytt....

fyrasvarta.se Labrador retriever

20140818

Dags för en uppdatering igen, hög tid faktiskt! Sedan sist har det faktiskt blivit en del träning för Nightan och även lite för Tom. Som jag skrev i förra inlägget så har Night fått en stor dos av markerings- och områdessöksträning och som ett som ett brev på posten så tappades snitsen på linjetagen/dirigeringarna. Night har helt enkelt valt väg så här i valtider, som det ser ut nu lägger han sin röst på kommunisterna men ännu finns det ju tid för att få honom på bättre tankar. Det blir helt enkelt till att backa lite i träningen och visa grabben hur jag vill ha det. Night tycker att diken, buskage, stängsel, högt gräs och liknande gör det lovligt att dra till vänster på linjena, så tycker inte jag så vi får försöka bli överens igen Nightan och jag om att alla linjer är raka och går åt det hållet matte pekar oavsett terräng. Som tur är brukar inte grabben vara särskilt svår att övertyga om vad som gäller, han är av typen som helst vill göra allt rätt. Bristerna i linjerna har visat sig vid några olika träningstillfällen, de flesta av dem jag tränar med kanske inte tänker så mycket på dem (för superdåligt går han ju inte;-)) men jag ser dem och gillar inte det jag ser. Men i det stora hela börjar Night bli en hund man kan lita på att finner det som finns att hitta oavsett uppgift. Det är roligt att träningen ger resultat, även att vi dippar lite på någon detalj nu. Hoppas förstås på en fortsatt fin utveckling då vi har en del riktigt duktiga förare och hundar att träna tillsammans med nu, det är guld värt och jag hoppas att jag också kan ge något tillbaka.

Tom tränar på att gå fot, sitt stanna kvar, stoppsignalen, söka boll i högt gräs och buskar. Han lär sig allt snabbt som ögat den gossen men han har myror i brallorna och tålamod är inte hans bästa gren. Vi hoppas på att han med några fler månader på nacken får lite mer av den varan, då finns potentialen för att han ska bli en riktigt fin hund.

Pinnen, ja han vilar sig i form i stort sett vilket kanske är klokt då han haltat på ett framben vid ett par tillfällen den senaste tiden. Har köpt en burk "Aktiv hund" till honom och hoppas på att det gör susen så han håller sig hel i höst.

På torsdag, på självaste andpremiären har vi vår första jakt. Tydligen ska vi apportera åt arabiska kungligheter då vilket vi väl gör med lite blandade känslor om jag ska vara ärlig. Nästa jakt blir veckan efter på ett ställe vi brukade apportera förr, det ska bli jättekul att komma dit igen efter ett antal års frånvaro. Bara ett gästspel men ändå trevligt att kunna hjälpa till när det behövs. September blir sedan en månad med mycket jobb för grabbarna och oss. Härliga tider helt enkelt!

Något eller några prov hoppas vi väl också komma med på under hösten, har i nuläget anmält till Kkl i två olika avdelningar och hoppas förstås att komma med på något sådant prov i höst. Funderar förstås även på B-prov men har ännu inte anmält till något.

Här hemma har vi fortfarande ett fungerande hem även om det förstås syns att vi rivit en del både i groventé, tvättstuga och badrum. Håller snickaren vad han lovar så börjar de att riva golv, el och vvs redan imorgon och då kommer vi sakna badrum och dusch ett antal veckor framöver. Kommer förstås bli lite besvärligt men vi får väl duscha på våra respektive arbeten under tiden, går ju bra när man har det nyrenoverade att se fram emot.

Nej, om man skulle ut och träna lite linjer nu kanske! ;-)

20140808

Nu var det länge sedan jag skrev här, semester och härligt väder har inte inbjudit till att skriva trots att det faktiskt funnits ett och annat att skriva om. Vi har tränat alla hundarna, vi har varit på diverse tävlingar med Pinnen och Night, vi har varit på akutbesök på djursjukhuset, varit funkisar på B-prov, vi har haft trevligt besök av släkt och vänner, vi har påbörjat rivningen inför kommand renovering m.m, m.m. Jag får försöka göra en kort resumé av det viktiaste.

I juli var Pinnen och Night på WT på Möcklö i Blekinge, en mycket varm dag vilket tog på hundarna. Ingen av hundarna hade någon riktigt lyckad dag, allra minst Night som hade väldiga problem på en markerinsstation samt att han jobbade ineffektivt på en dirigeringsapport. Med sådana brister i kombination med en matte som inte heller var riktigt på topp som förare så blir det helt enkelt inte några bra poäng. Detta låter försås väldigt dåligt så jag får väl berätta att vi prickade in topppoäng på ett par stationer också. Pinnen hade också lite problem med samma markeringsstation som strulade för Night men fick trots det och helt riktigt med sig lite fler poäng där än Night. Jag minns inte riktigt hur hans stationer gick men missminner jag mig inte så tappade dem några poäng på varje station så någon toppplacering blev det inte för Pinnen heller men en trevli dag hade vi i alla fall om än väldigt varm.

Jag har också varit funktionär på Höglandsprovet i Äng sista helgen i juli. Varmt och skönt då också!!! Jag hade hand om fältet och ett par korta dirigeringar och efter att ha lagt ut detta fältet 14 gånger så kändes det ganska skönt att inte behöva göra det en 15:e gång också faktiskt. Jag hade många tankar och funderingar kring provet (rutan jag hjälpte till på) i flera avseenden men inget jag tänker gå in på i detalj här. Jag fick i alla fall se några riktigt trevliga hundar och det är alltid roligt. Intressant är det också att få se hundar ur kullar man tyckt verkat spännande, ibland har känslan varit rätt (ganska ofta faktiskt) men inte alltid.

På söndagen tag jag med migMats upp till Äng för att titta på bl.a. Fredrik och Göran startade sina hundar, båda gjorde riktigt fina jobb och belönades med ett 1:a pris respektive en 2:a. Ett stort grattis till Fredrik och Trassel som nu kan titulera sig som elithund!!!

Förra helgen, d.v.s första helgen i augusti (Vart tar tiden vägen?) tillbringade vi i Asa utanför Lammhult där SSRK Småland arrangerade WT på lördagen och Mocktrial på söndagen. På lördagen var jag funkis och Mats startade Pinnen. Jag hade en trevlig dag son funktionär, tyvärr var antalet startande inte så stort så dagen blev inte så lång. Synd att inte fler nappade på detta så den tänkta lagtävlingen kunde genomföras som tänkt. Mats var i alla fall väldigt nöjd med Pinnen och hans arbete i värmen och blev därför väldigt förvånad över att ha en 0-poängare i protokollet på en station. Lite trist när domaren inte informerar om varför han inte kan ge några poäng. Trots det så kom Pinnen på en hedrande andraplats, fyra poäng efter vinnande hund.

Jag startade Night på mocktrialet på söndagen, en jättetspännande dag eftersom detta var min första tävling av detta slag. Konstigt nog var jag inte direkt nervös utan mest bara beslutsam att jag som förare åtminstone skulle försöka göra mitt bästa att inte förstöra för hunden vilket jag annars haar lätt för att göra. Tävlingen gick i härlig och utmanande terräng och i den 32-gradiga hettan fick inte någon hund något gratis. Nightan fick tre apporter före lunchbrytet, alla tre löste han snyggt och säkert och jag var riktigt nöjd med dagen så långt. Några hundar försvann ur tävlingen redan på de tre första apporterna och efter lunch var endast 9 av de 23 startande hundarna kvar i tävlingen, Night var en av dem. Förmiddagen hade gått som en walk up medan eftermiddagen gick som en drive. Alla nio hundarna på linje. Nightan blev tilldelad en ganska lång dirigering in i ett ganska tufft område men löser apporten galant så vi blev alltså kvar i linjen lite till. Tror faktiskt att om inte OM funnits så hade vi kunnat hänga med några apporter till. OM i detta fallet var ett "voff" som kom när det inte borde ha kommit och så var den dagen slut för vår del. Trist att åka ut på en sådan sak, hade hellre åkt på en missad apport istället. Jag var trots allt väldigt glad för att jag vågade starta för fy sjutton vad kul det var och vilket arrangemang.......super helt enkelt!!!!!

En del träninga har det blivit också sedan sist men långt ifrån så mycket som jag brukar träna, det har helt enkelt varit för varmt att träna hund. Bättre då att själv njuta av det underbara sommarvädret occh den härliga värmen och låta hundarna ligga stilla i skuggan. Men som sagt några sena kvällar har vi allt tränat liet i alla fall, mestadels nyttiga träningar både för oss själva samt med lite olika folk och på olika platser. Fokus för Night har legat på områdessök och markeringar och jag tycker träningen givit resultat. Pinnens träning är inte särskilt strukturerad men han är med och gör lita av varje, oftast på ett riktigt bra sätt men haan haar sina andra dagar ibland också den gossen, dagar då han vet bäst ;-) Tom har hunnit bli 6 månader nu och med honom förtsätter vi att ta det lugnt, han är tungt laddad och mycket lättlärd den pojken så lika bra att han får mogna innan någon regelrätt träning börjar. Vad jag däremot gör med honom en eller ett par gånger i veckan är att gå fot alldeles för oss själva där inget stör eller distraherar, vi promenerar och pratar om livet där vi går han och jag. Tror han gillar detta lika mycket som jag gör för han går så fint nära, nära jämte mig utan koppel......gullefjunet!

Inte verkar hundarna bli sysslolösa kommande månader heller då datum för jakter där vi ska apportera ramlar in buntvis nu, en fantastikt rolig och härlig tid som vi har framför oss nu.....längtar så!!!

 

20140701

1:a juli.....hur hamnade vi här???!! Två arbetsdagar kvar till en väntande härlig semesterledighet där i stort sett alla dagar är helt obokade, kommer vi bli sittande i soffan och inte göra något nu då?? Nä, tror knappast det! Längtar grymt mycket till semestern nu i alla fall och inför semestertröttheten har satt in ordentligt!

Förra veckan ägnades till stor del åt att planera och arrangera SSRK Hallandssektionens mästerskap i form av ett mocktrial i Hishult. Ett arrangemang som vi i vår träningsgrupp gärna tog på oss när vi fick frågan från Halland. Tyvärr satte väl semestertiderna lite käppar i hjulen när det gällde att få folk att ställa upp och hjälpa till vilket gjorde att vi fick ta lite hjälp utifrån också men det löste sig.

Förra tisdagen åkte Göran, Fredrik och jag dit för att titta på vad vi hade för mark att tillgå och för att göra planeringen klar inför söndagen då det var tävlingsdags. Marken vi fick använda var helt enkelt fantastisk minst sagt, här fanns allt för att göra en bra tävling. Både vatten och land med en typ av terräng som krävde hundar som använde näsan istället för benen för att finna sina apporter. Just den typen av terräng som vi önskar att vi hade möjlighet att träna på mycket mer än vad vi gör, det krävs helt enkelt mer av både hundar och förare att lyckas få hem apporterna på ett effektivt sätt.

Hundarna hade vi med som försökskaniner när vi gjorde upplägget, det är lätt att uppgifterna blir för svåra när terrängen bjuder på annat än klippt gräsmatta. Alla markeringar kunde vi förstås inte testa av men vi kollade i alla fall så att hundarna hade möjlighet att lösa sina markeringar på ett okej sätt i det höga gräset vilket vi konstaterade att de hade. Alla linjetag testedes däremot och möjligen ett av dem kunde ställa till med lite bekymmer om man inte hade en lydig hund, övriga kändes helt överkomliga för hundar i ökl/ekl nivå.

För finalen hittade vi en damm med härlig vegetation både i och omkring, här bestämde vi oss för att det skulle kastas ett antal dummies (typ som det kan se ut på en vanlig andjakt), beroende på antal hundar till final, där hundarna sedan skulle hämta anvisad apport. Uppgifter som vi själva tyckte var riktigt roliga och lagom svåra när vi testade.

I söndags var det alltså dags för själva tävlingen och vi var nog alla tre lite oroliga för hur det skulle gå då vi alla är ganska gröna när det handlar om mocktrial. Egentligen var det väl helt galet att ta på oss ett arrangemang som detta men vi ville ju gärna hjälpa våra vänner i väst!! Tävlingen dömdes av erfarna domarna Bosse Frem och Janne Stihl. På morgonen pratade vi igenom hur tävlingen skulle genomföras, hur hundarna skulle skickas och lite hur vi hade lagt upp provet. Vi var ganska överens om hur vi ville genomföra dagen och jag tror att det hela också flöt på utan några större konstigheter.

Några hundar lyckades mindre bra och fick lämna tävlingen redan i grundomgången. Åtta hundar gick vidare för att få tillräckligt med apporter för att prissättas. Till finalen återstod endast fyra hundar, tre labbar och en flat. Finalisterna placerades på en kulle som ni ser till höger på bilden, där de hade god överblick över dammen där skyttarna stod placerade och apporterna föll. Det fanns totalt åtta apporter att hämta för hundarna, fyra i dammen och fyra på land. Detta blev lite knepigare än vad vi räknat med för alla fyra hundarna som antagligen var ganska trötta efter flera timmar i hetluften där det inte fått något gratis under dagen. Två av finalhundarna lyckades finna sina apporter i dammen, en tredje gjorde ett gediget försök men hade helt enkelt en jäkla otur då den inte lyckades finna sin dummy. De två hundarna som klarat sina vattenapporter skickade sedan på vars ett linjetag på land där endast den ena löste sin uppgift. Vann tävlinge gjorde till sist en flat. Grattis Anders och Hinnareds Äster, vilka tydligen försvarade sin mästartitel sedan förra mästerskapat. Bra jobbat av dem!!

 

Igår var det tisdagsträning (flyttad till måndag) på våra fina träningsmarker en bit utanför Hillerstorp. Jag hade förberett träningen redan på eftermiddagen och bestämt mig för att lägga fokus på områdessök. Jag gömde dummies eller bollar i lite skilda vegetationer där vi sedan själva kunde välja vilket avstånd vi ville skicka ifrån. Två av områdena var mer eller mindre blöta och med tjock vassvegetation, dummisarna som legat där och surnat till några timmar var inte helt enkla att lokalisera för hundarna. Jag var väldigt, väldigt nöjd med Night efter denna träningen, det verkar som han har fattat grejen med att söka noga och stanna kvar i området och leta till varje kvadratcentimeter är kontrollerad innan man letar sig vidare ut. Sakta men säkert faller bitarna på plats för Najtan, en efter en! Måste ju också säga att jag antagligen har de bästa träningskompisarna man kan ha. Vi kan diskutera träningen, påpeka hur vi för våra hundar, både det som är bra och det som är dåligt och sådant som vi kanske borde tänka på. Jag försöker förutom det också dra nytta av all klokskap jag fått till mig på olika kurser jag gått. Just nu jobbar jag hårdast med att släppa mitt kontrollbehov (som någon säger att jag har) vilket ju tycks gjort nytta till viss del redan nu. Bara att jobba vidare!!!

20140621

En vecka med mycket hundträning och lite midsommarfirande går mot sitt slut. I onsdags tränade vi tillsammans med Fredrik och Göran, vi var på ett nytt ställe som var riktigt bra att vara på. Vi tränade enbart på markeringar och memories, apporter både på land och vatten. Vi försökte även kontrollera vår användning av signaler och resultatet av de signaler vi ger hunden, här finns en hel del att jobba vidare på. Det finns inget som inte kan bli bättre, så är det alltid men i det stora hela är jag nöjd med det Night gjorde på träningen. Det blev en aning omständigt på en memory men där får jag ta på mig skulden då jag hade lite dålig koll på var dummyn låg i kombination med dålig timing i min handling. Även en memory på vatten blev övermäktig för oss då den flutit iväg några hundra meter, det var avstånd som vi absolut inte är klara för ännu på vatten och jag får vara nöjd med att hunden faktiskt gjorde ett rejält försök att få tag på apporten.

I torsdags tränade vi i trakterna av Nöttja tillsammans med Birgitta och Liselott. Det var första gången jag var där och möjligheterna till bra och varierad träning där var oändlig, bara fantasin som kunde sätta stopp. Vi tränade markering och memories på land, även några områdessök som blev lite kluriga för hundarna när det fanns stark dragning från områdena i form av skjutapporter. Jättebra träning tillsammans med okända hundar och på ny mark, precis vad vi behöver. Kul också förstås att alla hundarna fungerade så bra!!

 

Traditionellt midsommarfirande har vi naturligtvis också hunnit med. För oss är detta långpromenad med silllunch ute i det fria tillsammans med goda vänner och sedan mat hemma på kvällen. Lite fundersam var jag allt för hur Tom skulle klara en så pass lång promenad då han ju trots allt bara är frygt fyra månader gammal. Det visade sig inte vara några problem alls för honom att springa med de 15 kilometerna som vi gick, vi stannade och pausade med jämna mellanrum vilket gav tillfälle för lite vila om Tom ville och behövde det. En fantastiskt trevlig dag hade vi, till och med vädret var med oss hela dagen.

 

Imorgon blir det hundträning igen och denna gången styr vi norrut istället, som sagt mycket träning har det blivit denna veckan!

20140618

Nu har jag hållit igång hemsidan i tre månader med åtminstone ett par uppdateringar i veckan, är det någon som läser eller skriver jag bara för min egen skull? Är någon över huvud taget intresserad av vad jag skriver? Jag skulle behöva lite feedback för en eventuell fortsättning på Fyra Svarta, det tar både tid och engagemang samt kosta en slant att hålla inång sidan. Bryr sig ingen om ifall jag skriver eller inte så finns ingen anledning att forsätta då jag inte på något sätt har någon kommerciell avsikt med sidan. fyrasvarta@hotmail.com

Nu ska jag ta med hundarna ut en stund, smultronen börjag mogna ordentligt nu och jag tänker frossa i dem medan hundarna lullar runt lite som de vill. Ikväll står det hundträning på programmet likaså imorgon eftermiddag......ketchupeffekt kallas detta!!

 

Önskar alla läsare en härlig midsommarhelg, om jag inte hinner skriva något innan dess, njut av allt det vackra som vi har runt omkring oss, umgås med vänner och ät och drick det ni tycker om. Jag kommer inte missa vare sig färskpotatis, sill eller jordgubbar, det kan jag lova!!!

20140616

Helgen som gick tillbringade jag och Night i ett gigantiskt hav av långt och böljande gräs, vind, solsken, underbara människor med sina fina hundar och min favorit-instruktör Brigitta Staflund Wiberg. Jag har kort och gott varit på kurs, denna gången med inriktning mot Mocktrial.

Lördagen bjöd på som jag skrev ett gigantiskt hav

av högt gräs blandat med brännässlor och tistlar,

stark vind och solsken. Det höga gräset i

kombination med den starka vinden kräver en hel

del av hundarna för att de ska lyckas. Ingen hund

kunde i dessa förhållandena "springa" in sin

apport. Vi växlade mellan rena markerings-

uppgifter med apportkastare eller manuell kastare

och memories. Tack vare förhållandena fick vi

lära oss "the hard way" vikten av att hunden kan

markera, söka i rätt område samt hur vi som

förare måste läsa och lära känna våra hundar för att vi ska kunna handla dem på bästa sätt. Bästa sättet är att det ser enkelt ut när hunden arbetar, inte en massa handling med signaler och tecken.

Kvällen ägnades åt att diskutera hund, naturligtvis. Dels pratade vi igenom vad som hänt på dagen men också en massa annat interssant. Jag hade egentligen inte tänkt sova över på Björkåsen från början men är glad att jag valde att göra det. Det är trevligt att umgås med sina kurskamrater och det var väldigt skönt att kunna vila istället för att köra bil den tid det trots allt tar. Att sedan vakna upp med en trevlig vy och god frukost serverad gjorde ju inte saken sämre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birgitta instruerar och entusiasmerar.
Vy över Björkåsen

20140611

Nu har det gått några dagar sedan jag senast skrev och både positiva och mindre roliga saker har hänt dock inget värre än att det går att åtgärda hoppas jag.

Tror jag börjar med det tråkiga, för några dagar sedan började det lukta illa i groventré och tvättstuga så vi kontaktade försäkringsbolaget utiomifallatt det kunde vara en vatten/fuktskada som givit sig tillkänna på detta sättet. Försäkringsbolaget skickade hit en kille från Anticimex för att mäta upp eventuell fukt i golven, och fukt visade det sig vara. Nästa steg var att skicka hit snickare för besiktning och ytterligare en fuktmätning, denna gång visade mätaren ännu mer fukt än då Anticimex mätte. Idag kom snickarna igen för att bryta upp golvet i tvättstugan. Fram till det var dags för mig att sticka iväg till jobbet så hade man inte funnit något riktigt anmärkningsvärt och ingen läcka någonstans. Nu när jag kom hem var hela golvet i tvättstugan borta och som jag ser det så tycker jag det ser torrt ut. Konstigt!!??

Nästa tråkighet då, tja egentligen fel att benämna det tråkighet men i alla fall. En av dagarna i helgen som gick gav Mats och jag oss av och tränade, vi hade alla tre hundarna med i bilen. Jag var inte upplagd för träning, tränade mest för att hunden borde få lite träning, med den inställningen så är ju redan där inte förutsättningarna så goda för en bra träning. Väl på träningsstället så höll ett gäng crossförare på att köra som galningar och förde ett förb....at liv rent ut sagt, dessutom valde Tom att känna sig oerhört övergiven i bilen och ojade sig minst sagt högljutt över detta. Som ni förstår gick träningen dåligt, nej den gick riktigt jäkla dåligt faktiskt och skitsur var jag på att jag över huvud taget gett mig ut och träna hund. Skulle stannat hemma och surat i sängen eller något sådant i stället!

Igår var det tisdagsträning bokad med bästa träningskompisarna igen, den bara åker man på även om man inte är det minsta träningssugen. Redan när jag kom till Göran och såg fikabordet dukat så känndes det lite bättre. Att sedan hoppa i båten och få en uppfriskande och svalkande tur över Hindsen gjorde att jag nästan var lite sugen på att träna faktiskt. När sedan alla tre hundarna gör riktigt fina arbeten hela träningen igenom då är det roligt att träna hund. Bra känsla det där!!!

Är så nöjd med mina amplar jag köpt till verandan, tycker färgen matchar huset riktigt bra. Har även köpt ett par tomatplantor för att se om jag lyckas få fram några tomater och helst då mogna också förstås. Men det finns ett stort hot mot detta, jag har för vana att glömma bort att vattna efter någon vecka och utan vatten blir det varesig blommor eller tomater.

20140605

Vad ska det bli av lille Tompadump??? Han har verkligen både tusen järn i elden och myror i brallorna. Jag gör tappra försök att träna lite sitt med honom och han försöker nog sitt bästa också för att det ska bli bra men så fort rumpan nuddat marken så har han redan 100 nya projekt på gång och är på väg någon annan stans i rasande fart. Det kommer bli en utmaning att träna lilleman, som jag har skrivit tidigare så är han väldigt, väldigt omogen och jag får väl därför ta det lilla lugna med honom till jag känner att han är mogen nog. Vem vet, det kanske inte blir så mycket tränat med Tom det här första året som jag får förfoga över honom innan husse ska ta över. Just nu är jag i alla fall nöjd om han kan sitta på sin rumpa 10 sekunder, karven är allstå ganska moderat ställda för en valp på drygt fyra månader.

Allt det där andra fina som vi sett att han har med sig i bagaget det ska vi njuta av när tiden är mogen som det så vackert heter. Att plocka fram detta nu skulle snabbt ställa till kaos i Toms hjärna och skapa massor av stress och det tror jag är slöseri med en hund som kan bli riktigt fin bara han får tiden på sig. Det är bara att ge sig till tåls och fortsätta med "leta-godis-övning" och lite sittträning. Godissöken är han förresten fantastiskt duktig på, då finns koncentrationsförmågan och han letar målmedvetet och utan att fladdra iväg så länge det finns minsta gotta kvar att finna. Det är helt klart lärorikt och roligt att försöka utveckla en ny typ av hund i rätt riktning och utan att hamna för mycket utanför vägen.

20140604

Mer träning, en gång på tu man tass med Night och en gång tillsammans med Fredrik och Göran. Tet tar sig sa mordbrännaren! :-) När Najtan och jag tränade själva gick kanske inte träningen som jag tänkt mig, jag bad Mats kasta ut tre blinda tennisbollar med chuck-it'en i högt gräs som jag tänkte använda som områdessök där både näsa och "håll-dig-i-området" skulle tränas. Jag skickade ut Night till områdena, stoppade och blåste söksignal, alla tre gångerna satte Night bara ner nosen där han stoppats och hade bollen i mun. Inget fel på utförandet i sig men det blev inte som jag tänkt mig.

 

Igår tränade vi alltså med Göran och Fredrik, och träningen utgjordes nog till 90% av markeringar, inget som hör till vanligheterna minsann. Vi höll till uppe på Marskallen som bjuder på mycket kuperad och slyig terräng och en ground täckt med tjockt gräs, ormbunkar och liljekonvalj. Inte helt enkelt att markera för hundarna som fick hörselmarkera lika mycket som de markerade med synen för att lösa sina markeringar. Night är okej på markeringar men absolut ingen stjärna men igår måste jag säga att han gjorde väldigt väl ifrån sig och det var ju kul. För att inte helt frångå våra normala träningar så fick hundarna ett par linjer också, när det gäller linjer i den terrängen krävs det genast mycket mer av föraren vilket är något som jag måste bli bättre på. Över huvud taget måste jag bli bättre på att innan jag skickar min hund ha en plan att gå efter, kanske även en plan B om nu plan A skulle skita sig. Eller rättare sagt så har jag nog både en plan A och B men i "stridens hetta" hittar jag på något helt oplanerat istället vilket sällan är särskilt bra, måste alltså lära mig att hålla mig till planen. Trist och helt onödigt är att knotten nu gjort intåg med besked, lätt att bli helt skogstokig på dem igår kväll!!

Gammal bild från området vi tränade på igår. Bilden tagen någon månad tidigare än nu därav den lite skirare grönskan. Pinnen, Dopping och Night.

20140531

Plötsligt händer det! Jag har tränat Night två dagar på rad, när hände det senast? Ja, i Danmark förstås men här på hemmaplan!? Igår tränade vi vatten och lite land tillsammans med Thomas H och hans båda golden. Linjer på vatten av lite olika svårighetsgrad, några utan störning och andra med. Med tanke på den lilla träningen som Night fått så tyckte jag hans linjer på vatten var ganska stabila, den linjen han gjorde på land var riktigt snygg. Även de markeringarna som han fick hämta i ljung gick faktiskt lite bättre än jag vågat hoppas på.

Idag tränade vi med Göran och Fredrik, ja Mats var faktiskt också med och träningen inriktades på linjer på land samt markeringar. Terrängen bjöd på tuffa utmaningar särskilt när det gällde markeringarna. Pinnen uppskattade att få komma med på träningen och skötte sig riktigt bra och husse var nöjd med det mesta. Night skötte sig också ganska bra, lite småsaker som behöver putsas på för att jag ska bli helt nöjd, bl.a. signalerna, både inkallning och stopp. Även tecknen behöver förbättras, dels vill jag att han ska ta an sidotecknen lite bättre och idag behövde även ut-tecknet lydas mer distinkt.

Lille Tom var förstås också med på ett hörn, han tränade förstås inte men hade ändå fullt upp med att kolla upp vad alla de andra hundarna gjorde. Någon dummy lyckades han tjuva både på land och vatten. Tror kanske inte att Tompa ska vara med så mycket mer när de vuxna hundarna tränar, kan nog lätt bli lite för mycket för den gossen men roligt tycktes han i alla fall ha. Tre trötta hundar sover gott nu, då mår man själv gott också!

Nyfiken Tom ¤ månader gammal idag!

20140529

Inte så mycket har hänt sedan senaste uppdateringen men det som hänt är positivt. Night tycks vara på banan efter sin magåkomma som var av det lite envisare slaget. Fyra dygn utan att kunna tillgodogöra sig någon näring tär på kroppen men Najtan är en ung och stark hund så han repar sig snabbt igen.

Tom får nu kortisondroppar x 2 i sitt öga och redan efter ett par dagar så såg ögat mycket finare ut, kuren avsåg 2-3 veckor och som det ser ut i dagsläget räcker två veckor gott och väl. Så skönt att vi har 100% friska hundar igen!

 

Vi har långhelg nu och efter ett delvis ofrivilligt träningsuppehåll så blir det träning tillsammans med Thomas, bra att någon sparkar mig i ändan så det blir något gjort med hunden. Får se om Mats hänger på med Pinnen också, han har ju funderingar på att anmäla till VCC även i år, kanske tänker försvara titeln!? ;-)

Sommarens och höstens aktiviteter börjar bokas in i kalendern så smått, så här långt har jag bokat in mig som funkis på VCC, Höglandsprovet och Jönköpingsprovet. Funderingar finns att anmäla till Mocktrial i Asa också, skulle vara skitroligt att testa på!

 

Tom växer och frodas och ser ut att bli en ganska rejäl hund när han växt färdigt. Stora tassar, kraftig stomme och kropp. Som det verkar så är han en hund som vi får ta det väldigt lugnt med och verkligen låta honom mogna tillräckligt innan hans utbildning börjar. Han verkar ha sina apporteringsanlag i ordning, hämtar och bär både dummy och vilt fint, har stor vattenpassion och en nos som han har vett att använda. Han är väldigt lyhörd och fin men samtidigt mycket envis, livlig, intensiv och omogen vilket gör att han helt enkelt får vara valp så länge han behöver innan vi börjar göra något med honom. Tror han blir trevlig att jobba med när det är dags för det!

 

Nu är det dags att gå ut i solen en stund, vilken fantastisk vår och försommar vi har!

 

20140524

Idag skulle vi varit iväg på heldagsträning med Poolen på Liljenäs fina marker men vi körde sjukstuga här hemma istället. Night har varit dålig hela natten, vankat runt och spytt hela natten. Det har alltså inte blivit så mycket sömn för någon av oss i natt. På morgonen spydde även Tom men för hans del verkar det gått över lika snabbt igen. Night är medtagen, har inte ätit eller druckit något idag förutom ett par små godisbitar som han ville ha nu i eftermiddag. Jag försöker pyttsa i honom lite näringslösning med jämna mellanrum men inte heller det är särskilt populärt. Han sover helst idag min lilla gubbe! Bara att hålla tummarna för att det vänder för honom till imorgon annars får det nog bli en vända till veterinären för honom.

 

Igår var jag på återbesök med Tom och hans röda öga, han hade fått aantibiotikasalva i sitt öga sedan i måndags men som anat utan verkan. Nu ska han istället få kortisondroppar två gånger per dag i fjorton dagar och där efter ska vi utvärdera resultatet.

 

Tur vi har Pinnen en dag som denna, han är åtminstone pigg och kry!

20140521

Fantastiskt väder som man inte kan annat än njuta av, liksom man njuter av naturen och vårens prakt.

Lilla Tom har problem med sitt högra öga, vi var hos veterinären i måndags men han kunde inte säga vad som var fel. Röda och riktigt fula blinkhinnor, men som sagt bara i det högra ögat vilket talar emot en infektion. För att trots det säkerställa att det inte finns bakterier i ögat så fick vi antibiotikasalva till en början. På fredag ska vi på återbesök igen så fortsättning följer.

 

När det gäller hundträningen så går den minst sagt på sparlåga nu för tiden, bortsett från dagarna i Danmark då. Minns inte ens när jag senast var ute och tränade själv och det är ju trots allt då man verkligen kan nöta på detaljerna. Den riktiga lusten att träna finns inte, jag saknar privatträningen hos Meadolark Gundogs som gav en enorm inspiration och kick att träna. Synd man inte har lite tjockare plånbok så man kunde fortsätta med detta. Jag ser i alla fall fram emot Mocktrial-helgen hos Birgitta S-W i juni som jag gett mig själv i födelsedagspresent, den tror jag kan bli väldigt lärorik och bra inte minst för mig som förare. Vad jag också skulle behöva gå är en ren handlerkurs, jag är utan att överdriva en urusel handler när jag kommer ut på tävling.

Inte blir det mer träning för Pinnen heller och Tom han ska bara få vara valp några månader till innan det är dags för honom att börja träna på riktigt. Hoppas träningslusten återkommer innan dess!

 

20140519

Efter att ha varit på resande fot i en vecka så är det skönt att vara hemma igen. Jag startade förra veckan med Kommundagar på Hotell Skansen i Båstad tillsammans med min kollega Anne, interssanta och bra dagar som kantades med fina omgivningar och fantastiskt god mat.

På onsdageftermiddagen efter att Kommundagarna avslutades hämtades jag upp i Båstad av Fredrik och Göran som skulle göra mig sällskap till Danmark. Resan dit gick bra och vi hittade utan större problem till vårt B&B som visade sig vara ett alldeles utmärkt boende när man som vi hade hundar med oss. Fina rastningsrundor och fina områden där hundarna kunde springa fritt. Första dagen fick vi dock bo samman med i mitt tycke något för många spindlar vilka tydligen haft sitt vinterboende i vår lägenhet, som väl var tycktes dessa hemska kryp inte trivas tillsammans med oss och flyttade därifrån så jag kunde slappna av lite mer eftersom jag inte är så särskilt förtjust i just spindlar.

Torsdagen började vi lite lugnt med en tur in till Billund för att köpa några saker som jag glömt ta med mig. Eftersom vi inte visste vad som fanns i butiksväg i byn så frågade vi en äldre dam om var vi kunde finna det vi behövde, tydligen hade vi tur för tala om hjälpsam människa, hon följde oss dit vi skulle så vi inte kom fel och var väldigt tratsam och nyfiken på oss. Jag vet inte om vi såg väldigt vilsma ut över lag för vart vi än var så var alla trevliga och hjälpsamma antingen vi behövde hjälp eller inte. Danmark är trevligt!

Vi var bjudna till Night och Toms uppfödare på lunch innan vi körde mot Fredricia för hundträning tillsammans med dem och Keld och Kirsten. Vi började med lite enkel träning på vatten för att fösöka tvätta bort resdammet på våra hundar, efter det så tränades det områdessök, hopp över hinder och markeringar med återsändningar. Detta varvades med fika och lite gotta att dricka. Området vi tränade på var riktigt fint men oj vad mycket trefik det var runt omkring, det är vi inte riktigt vana vid här i Sverige.

Efter träningen var vi alla bjudna hem till Keld och Kirsten på middag, en helt fantastiks god middag som inte lämnade något övrigt att önska.

Fredagen (Stora bönedagen) startade med morgenmad hos Boye och Jytte innan vi åkte ut i ett fantastiskt strövområde och tränade hundarna. Vi började med linjer på land och fortsatte sedan med att arbeta in en bra linje över (långa hållet) en långsmal lite sjö. Någon liten markeringsövning gjorde vi också innan vi åkte tillbaka till Grönbjerg för att åter igen bli bjudna på lunch och lite skön vila för både oss och hundarna. På eftermiddagen åkte vi tillbaka till samma fina område som vi varit på under förmiddagens träning, Keld och Kirsten slöt upp och vi tränade områdessök samt linjer av lite varierande sort. Dagen avslutades åter igen av en utsökt middag som vi alla fem bjöds på av Jytte och Boye, danskarna är fantastiskt duktiga på att laga mat.

På lördagen begav vi oss till Kulsö för att vara att starta på WT. Känndes spännade eftersom vi inte riktigt visste vilken nivå uppgifterna i Vinnarklass skulle ligga på, nivån visade sig att ligga på ungefär samma som i elitklass här i Sverige. Resultatet för Night och mig blev väl inte så lysande men ändå så pass att vi "Beståed" prövningen. Bättre gick det för Fredrik som blev 3:e vinnare, jättebra jobbat av dem! Ett trevligt WT och god stämning runt omkring! Som vanligt blev vi bjudna på god lunch av dessa helt fantastiskt fina människorna Boye och Jytte, snacka om att vi blev uppassade av dem. På kvällen bestämde vi oss att försöka återgälda lite av all gästfirhet med att bjuda ut dem på middag istället, dock blev det en mycket tidig kväll eftersom vi alla var ganska slitna efter några intensiva dagar.

På söndagen hade vi anmält till B-pröve på Kulsö, där hände väl det som inte borde kunna hända , provledningen hade helt enkelt glömt att tina upp viltet och provet fick helt enkelt avlysas. Någor som aldrig tidigare inträffat i Danmark och jag gissar aldrig kommer att hända igen. 99 anmälda startande fick vända hem igen eller starta på ett inofficiellt C-prov istället, vi valde att starta på detta träningsprov i Vinnarklass och med tanke på att det var fjärde dagen som hundarna var igån och att dem var riktigt trötta så genomförde de provet på ett okej sätt, måste dock erkänna att Night kändes lite som en oljetanker när jag skulle styra honom. Det positiva med denna dagen var väl att vi kunde köra hemåt lite tidigare än vad vi räknat med. Efter att åter igen blivit bjudna på en jättegod lunch och bestämt tid för att ses här i Sverige nästa gång så rullade bilen hemåt igen.

 

Tusen, tusen tack finaste Jytte och Boye för dessa dagar tillsammans med Er!

 

20140511

Allt för lite kvalitativ hundträning har det blivit de senaste veckorna men i eftermiddags var i alla fall Night och jag iväg och tränade tillsammans med Göran & Emma och Fredrik & Trassel. Vi började med ett viltsök med bl.a. en vit och lurvig tamkanin som ett av sökobjekten, vi ville testa av inför Danmarksresan. Ingen av hundarna hade några betänkligheter gentemot den och skötte förresten sina sök bra alla tre. Vattendirigeringarna gick också bra, på land är jag nöjd med den ena linjen men inte fullt så nöjd med den andra. Svår var den för hundarna men jag hade ändå önskat en lite bättre linje än vad Night levererade. Nöjd är jag däremot med att Night inte stördes av ett par svanar med lite taskig inställning till hundar som försökte stoppa honom på dryga halva vägen ut.

Markeringarna gick väl ärligt talat sådär, riktigt svårt för Night att avgöra avståndet på den vattensjuka maden som ur hundarnas synvinkel mest såg ut som ett hav av gräs. Detta gräshav dolde ett antal simdjupa vattenhål på väg ut till dummyn. Mot slutet tröt helt enkelt orken för Night i den tungsprungna terrängen, det tillsammans med en höglöpande Emma blev för mycket för att han skulle orka hålla uppe koncentrationen. Nu vet vi ytterligare en sak som vi måste träna på, nämligen KONDITIONEN!!!!

 

Idag är det dessutom 29 år sedan Mats och jag förlovade oss på Björnholmen, tänka vad tiden går när man har roligt. Jag fick till och med en fin blomsterkvast av gubben min, faktiskt sällan han glömmer bort våra dagar om jaag ska vara ärlig. Puss på dig gubben min <3

 

 

Night ett par dagar före sin 3-årsdag

20140509

Idag fyller min Night 3 år! Go'are hund än han finns nog inte att få, han har verkligen tagit en stor, stor plats i mitt hjärta, snäll, intelligent, duktig och gör alltid sitt bästa. Visst har han liksom alla andra mindre bra dagar men som sagt man kan lita på att han gör så gott han bara kan och förstår denna härliga hund. Dessutom har han ju nu även visat att han har en ängels tålamod med valpar, han pysslar om och leker med Tom och inte minst torteras av honom och hela tiden utan att bli sur. Vilken lycka att få äga denna hund!

Jag tycker 3 år är en bra ålder på en hund, önskar så att han kunde sluta bli äldre från och med nu, ett hundliv är så kort särskilt med en hund som Night som man tycker så mycket om. Ska ta vara på var enda stund med honom på bästa sätt, vi ska ha roligt tillsammans och vi ska fortsätta att utvecklas tillsammans och bli ännu tajtare än vad vi redan är.

 

Finaste Night,

GRATTIS

på din dag från hela din flock!

 

"Du & jag, Night"

 

 

20140504

Idag har Night startat på B-prov i Halmstad, ett trevligt och rakt prov utan några konstigheter. Night gjorde ett säkert arbete provet igenom och belönades med ett 1:a pris av domare Sven Ludvigsson och tog därmed klivet upp i elitklass. Tack till Eddie och Co för ytterligare ett trevligt arrangemang.

20140429

Idag är det tre månader sedan Tom och hans tio syskon föddes, tiden går fort men samtidigt så hinner ju en valp utvecklas massor på denna korta tiden. Vi är väldigt nöjda med lille Tom även om det händer en hel del olyckor av olika slag. Pölarna på golver har blivit mindre vanliga men förekommer trots det ganska frekvent, andra olyckor som exploderande hundbäddar och leksaker blir däremot mer och mer vanliga.

Tom är i mitt tycke en riktigt fin valp i alla avseenden, exteriört ser han ut att bli en "SnyggTompa", bra kropp, rygg, stomme och vinklar samt ett fint litet huvud med mörka vackra ögon. Han är dessutom en väldig vaken och uppmärksam liten man, inte mycket går hans ögon förbi de gånger han får följa med ut när vi tränar de vuxna hundarna. Han börjar helt enkelt bli ett otyg att ha med sig då han hämtar allt han ser både på land och i vatten men han lämnar allt snyggt och ordentligt i handen på matte så lite duktig är han ju. Han behöver alltså bara omprogrameras på husse istället så blir det nog bra ;-)

Denna veckan har jag börjat jobba som vanligt igen och alla tre hundarna har alltså lämnats hemma och som det ser ut så går det riktigt bra. Idag blev jag däremot allt bra rädd när jag kom med bilen i backen upp mot vårt hus, det syntes inte någon hund i hundgården! Min första tanke var alltså att nu är hundarna stulna men så var det ju inte förstås, dem bara som djupt och gott alla tre och vaknade inte förrän jag stod utanför hudgårdsdörren.

Det härliga vårvädret håller i sig fortfarande, så fantastiskt skönt det är, man kan inte annat än njuta. Dumt nog så applicerade jag Expot på hundarna igår så några svalkande bad blir det inte på ett par dagar. Blir väl lagom att hundarna kan bada igen när vädret blir lite svalare ;-)

Försöker träna lite med Night också, riktar in mig på sök och markeringar i första hand då detta är det som går sämst. Lite underligt med söket för det var han riktigt bra på i höstas tyckte jag, nåja vi får väl försöka hitta tillbaka till det igen. Nu blir det våfflor och därefter hundträning, så är det!

 

20140427

När man har det som bäst så är man tillsammans med make och vänner och tränar hund, skiner solen dessutom så är det ju perfekt. Just exakt så har jag haft det denna helgen tillsammans med Mats, Göran, Fredrik, födelsedagsbarnet Thomas och åtta hundar på en fin gård i Hishult.

Finns mycket i en hundsäng, både sådant som ska vara där och sådant som inte borde finnas där.

20140424

Vardagen börjar komma ifatt oss nu och det börjar bli dags för Tom att klara sig själv några timmar om dagen. Ja inte helt själv utan tillsammans med Pinnen och Night förstås. Igår var vädret så skönt på eftermiddagen att hundana fick tillbringa ett par timmar i hundgården, Tom gjorde som de vuxna hundarna d.v.s kurade ihop sig och somnade på direkten. Det kändes som ett bra val att första gången lämna Tom i hundgården istället för inomhus där det hände en lite "olycka" tidigare på dagen igår.

Idag tyckte jag det var för kallt på morgonen för att sätta ut Tom i hundgården så därför fick det bli premiär att lämnas i köket under tiden att jag åkte till jobbet några timmar. Lite som på nålar satt jag på jobbet, helt klart lite orolig över hur köket skulle se ut när jag kom hem igen. Oron visade sig vara helt obefogad då det såg ut som att alla tre hundarna sovit under tiden jag var borta, inte ens en liten pöl fanns det på golvet. Duktig Tom!

Njuter av att bara få vara

Lite små promenade får den lille hänga med på nu vilket han verkar gilla, han är en nyfiken krabat som tar sig fram överallt. Det är helt klart bra tåga i honom. Han är både duktig på att komma när jag kallar på honom och modig då han faktiskt vågra springa ganska långa sträckor när jag ropar. Han ser så härlig ut när han kommer farande det fortaste han kan på sina små ben. Börjar tycka riktigt mycket om denna lilla filur <3

Det är verkligen skönt att vädret är som det är nu i samband med att man har valp, hundarna kan tillbringa mycket tid utomhus i trädgården och de närmsta om givningarna, allt blir så mycket enklare än om man måste hålla till inomhus merparten av tiden. Det härliga vårvädret få alltså gärna fortsätta, inte oss emot!!

Grabbarna Grus på vift!

20140422

Så har då lille Tom varit med på sin första träning med vårt träningsgäng. Vi kom lite tidigare så Tom fick träna sig på att vara på nytt ställe och så fick han träna sig på att komma när husse kallade på honom. Svårast av allt var att sitta kvar i bilen när buren var öppen, funkade sådär fem sekunder men någonstans ska man ju börja ;-) Tompa fick förstås hälsa på människorna som skulle vara med och träna men sen fick han allt finna sig i att tillbringa resten av träningen i bilen, först i sällskap av Pinnen och sedan av Night. Vi eller i alla fall jag hade nog förväntat mig en del väsen från bilen men tji fick jag,Tompa sov tyst och snällt hela träningen igenom. Däremot så sov han kanske mindre bra inatt då han väl var utsövd när det var dags att sova på riktigt.

Vi var ganska få som var med på träningen, Göran, Fredrik, AnnHilde, Mats och jag själv. AnnHilde hade med sin spaniel förutom labbtiken, kul att se hur spanielträning går till. Vi var på nya riktigt fina träningsmarker igår som Fredrik fixat fram. Stora kuperade ytor med varierande terräng och en liten å som ringlade fram. Vi började med enkelmarkeringar som hamnade precis på åkanten, därefter blev det markering på andra sidan av ån och därefter lade vi ihop dessa två markeringarna till en dubbel på linje. Efter markeringarna som Mats varit så snäll att kasta åt oss så gick vi i samlad trupp, hundar och förare, och lade ut dummiesar på fyra målområden. Linjerna hämtade vi sedan i lite olika ordning, ibland med störning och ibland utan. Vi avslutade med en dubbelmarkering utan referenspunkter, Nightan gjorde denna galet bra....måste liksom nämna det eftersom han vanlightvis inte brukar vara så bra på detta. Efter den markeringen blev det avlösning i bilen så Pinnen fick komma ut och röra lite på benen också. Jag kastade några ganska knepiga dubbelmarkeringar åt dem som hade hund ute, till sist så avslutade dem med en lång linje.

I det stora hela tyckte jag Nightan skötte sig ganska bra, någon markering kunde gjorts lite bättre och något uttecken borde följts upp snyggare men annars så får jag vara nöjd. Pinnen skötte sig också ganska okej på de uppgifterna han fick, svårt att kräva mer av honom än så med tanke på den träningsmängden Mats lägger på honom.

20140421

Hittade en bra artikel apropå det jag skrev igår om att jag så mycket det bara går endast köper svenskt kött. Tror inte att jag lyckas till 100 % det detta men det är där min ambition ligger i alla fall. Jag älskar det öppna härliga landskapet de betande djuren ger oss likväl som jag älskar välskötta åkrar i dess olika skepnader. Läs gärna denna artekeln, den handlar inte direkt om det vackra vi ser omkring oss utan vad det på sikt kan vara värt rent ekonomiskt och i form av minskat lidande om vi kanske kostar på oss att betala lite mer för det svenska köttet och därmed gynnar de svenska bönderna och den svenska djurhållningen som i många avseenden är bra mycket bättre än i världen i övrigt. "Billigt kött kan göra oss sjuka på sikt"

Husse och hans fina Tom!

20140420

Dag för dag så får Tom uppleva nya saker, han verkar vara en riktigt fin liten hund som har fått med sig vad man förväntar i paketet. Han är lyhörd, glad, framåt, reagerar inte alls på skott, simmar fint och hämtar boll och kommer lika snabbt tillbaka med den och lämnar i hand. Apporteringen kan alltså läggas på hyllan fram till allt annat sitter på plats också. Lite synd att Tom inte är "min" hund kan jag tycka men samtidigt är det ju roligt för Mats att han fått ytterligare en lite goding att jobba med. Dessutom så har jag ju världens finaste och roligaste Night att jobba med så det är inte det minsta synd om mig.

 

Härligt Påskväder har vi också, solen skiner och det är riktigt go värme ute. Känns dock att man inte riktigt är van vid värmen ännu, men strunt samma den är helt underbar. Påskafton firades tillsammans med goda vänner, god mat och lite gott att dricka. Min tanke var att bjuda på lammstek men snacka om att jag blev besviken då det bara fanns kött från Nya Zeeland att få tag på, då fick det helt enkelt vara med det. Det blev hjortstek istället och det är inte heller så dumt. Försöker att hålla mig till svenskt kött till i alla fall 99%. Jag tycker det är viktigt att gynna det svanska lantbruket för hur skulle det se ut runt om i naturen om markerna inte sköttes av både bönder och betande djur!?

 

Så mycket träning har det inte blivit de sista dagarna, mest bara bad och kortare promenader. Infinner sig lusten så ska jag träna lite tecken med Night idag, tror det kan behövas eftersom jag sett att unge herrn ibland tycker han vet bättre än mig. Samma med signalerna, det händer då och då att Nightmannen inte stannar direkt på signalen utan gör vad han själv tror att han ska göra. Inga katastrofer på något sätt snarare finjusteringar men det måste göras det också.

20140418

En långfredag med varierande väder och lite träning med hundarna innan det är dags att laga lite enkel mat. Hundarna fick göra ett sök, båda hundarna jobbade på bra och effektivt. Skönt kan jag tycka! Markeringarna med apportkastaren lämnade däremot mer att önska för Nights del, Pinnen skötte sina väldigt fint. Öppna linjetag gick bra för dem båda.

Tom fick höra skott för första gången idag, något han inte alls reagerade på vilket ju är bra att veta för kommande träningar. Tom eller Tompa som jag brukar kalla honom fick träna på att stå vackert inför hans kommande utställningskarriär, det gick väl sådär med det ;-)

20140417

Glad Påsk önskas alla vänner och läsare!

DKBRCH Thirsgaarde Tjegge

DKBRCH Thirsgaarde Tjegge

 

Grattis!!

 

 

20140414

I lördags fick vi trevliga nyheter från Jytte och Boye på kennel Thirsgaards, deras fina Thirgaards Tjegge "Gunner" blev DKBRCH på Markkprove-B i Nordjylland. Vi skickar ett stort GRATTIS till dem och önskar dem lycka till på höstens Markpröve-A också!

 

För egen del så debuterade vi i ekl på WT igår, ingen lysande debut direkt! På de tre första tationerna kände jag inte igen min hund, men på station 4 och 5 var han sig lik igen. Trots detta lyckades vi få poäng på alla stationer, 10, 14, 10, 12, 18 = 64 points och nej, nöjd är jag inte med detta.

Första stationen bestod av en dubbelmarkering, där de båda dummiesarna hamnade ganska nära varandra i ett slytäckt område. Night gör ett dåligt och oinspirerat jobb på båda markeringarna som han löser med min hjälp.

På andra stationen skulle vi skicka på ett linjetag in i en lärkplantering, lite svårt att se hunden och mycket lätt att tappa bort den. Night gör ett okej jobb men här får jag ta på mig en del då min handling inte var särskilt snabb och även ibland helt fel.

Station tre var en enkelmarkering i en rishög samt ett linjetag in i en grantätning, inte heller här kunde man se hunden hela vägen fram till dummyn. Linjetaget skulle hämtas före markeringen. Seg och tråkig hund även på denna stationen, uppgifterna löses med många om och men.

Station fyra var en knixig enkelmarkering där skytten stod halvägs ut. Full fart på Night men vet inte säkert om han markerade eller inte, han gick rätt fram till skytten men vek sedan av och jag fick visa honom till dummyn.

Femte och sista stationen var en enkelmarkering och ett linjetag över området där markeringen fallit. Bra jobb på både markering och linjetag.

Uppgifterna var inte helt enkla men väldigt realistiska jaktligt sett och då är det roliga uppgifter tycker jag, jättetrevligt WT helt enkelt. Synd bara att det blåste typ storm, tror det ställde till det för många av hundarna som kanske saknade lite rutin.

 

20140412

Det händer inte så mycket men det är ändå fullt upp med att passa på valpen så sysslolösa är vi definitivt inte. Efter några riktigt intensiva dagar med Tom så verkar han ha blivit lite mer normal igen, eller så är det vi som har vant oss. Lillputten är i alla fall mysig och go hela han. Han leker och busar både på egen hand och med de vuxna hundarna, jo islossningen är total mellan Pinnen och Tom så även dem leker och har kul tillsammans nu.

Hyggligt vårväder har vi, lagom varmt, lite regn och lite sol. Utemöblerna har hittat fram igen så nu kan den riktiga värmen och solen komma precis när den vill.

Imorgon åker Night och jag och startar på WT i Halmstad, elitklassdebut för oss. Ett par gånger har vi tränat i veckan, sök och markering men inte ett endaste linjetag, kanske inte helt smart tänkt av mig där men vad sjutton det är ju för framtida jakter vi tränar och inte för ett enstaka WT. Men som sagt håll gärna en tumme för oss imorgon, vi vill ju åtminstone inte komma sist.

 

20140410

Med en Tom i huset händer det något hela tiden om han inte sover, inte lönt att sätta ner rumpan för man måste upp direkt igen och ta hand om Tompa. Bråttom, bråttom har han också, hinner sällan göra något färdigt innan han har något nytt på gång. Pinnen har förstånd att hålla valpen från sig, det har inte Night vilket medför att han har det ganska jobbigt emellanåt när valpen agerar som en rabiessjuk terrier.

Full fart och lite till på Tom men han har faktiskt sina goda sidor också, han är lätt att hantera oavsett det gäller kloklippning eller annan omvårdnad och han kan koppla av om man lyfter upp honom. Han håller sig dessutom "torr" hela natten vilket vi i och för sig får igen med råge dagtid ;-) Det fungerar även riktigt bra att lämna honom ensam korta stunder utan att han protesterar på något vis.

Några sporadiska träningar med Night har det blivit i veckan, inte så strukturerat som jag hade velat men kanske bättre än inget!? Till helgen blir det debut för grabben i ekl på WT, spännande! Han är även anmäld till ett B-prov i maj. Går allt vägen så blir det WT och B-pröve i Danmark också.

Foto Marith Hemmingsson

20140409

Ett härligt gäng med hundar fyller tre år idag, stort grattis till er alla i Piga-Doppingkullen. Hoppas det är ok att jag "lånade" din bild Marith!? Det är verkligen inte klokt vad tiden går fort! Minns fortfarande när kullen föddes, jag var i Lund och hälsade på en kompis och Marith sms-ade för varje liten valp som kom, frågan är om det inte kom en bild för varje valp också. Spännande och mysigt var det i alla fall.

Roligt var det ju också att få träffa en del av er sommaren efter att ni fyllt ett år, positiva, härliga hundar hela gänget!

Önskar er alla ett fortsatt härligt liv, oavsett vad ni hittar på tillsammans med era hussar och mattar.

 

Hurra, hurra, hurra för Amamus Sterna-kull idag!

20140407

Att träna i grupp är bra i många fall men viss träning ska man nog helst göra på sin "egen kammare". I gruppen har man ansvar för sin egen träning och man kan få tips och råd av sina träningskompisar. I gruppen måste man också respektera varandra, hur man vill träna och vad man vill träna. När man tränar i grupp ställer man upp för varandra och hjälper till, alla kan göra något. I träningsgrupper är vi olika personligheter, har hundar på olika utbildningsnivåer , har olika viljor och mål med våra hundar. Alla ska kunna vara med och få ut något bra av träningen men ansvaret för att det blir så ligger hos var och en.

Jag vill träna min hund på den nivån som passar mig och få hjälp av träningskompisarna med detta, naturligtvis hjälper jag mina träningskompisar på samma sätt med deras önskningar och ger tips och råd om jag kan. Så tycker jag att träning ska bedrivar i en träningsgrupp!

20140406

Fick mig en liten tankeställare igår på träningen tillsammans med Alexandra och Cristian, eller egentligen redan förra helgen på Poolenträningen. Söket som jag alltid tycker Night har varit duktig på var nu helt enkelt under all kritik, grabben fattade absolut inget alls, sprang ut i området och vände upp mot mig och tyckets undra "och nu då matte, vad ska jag göra?" När han märkte att jag inte var riktigt nöjd prövade han med långa fina linjer istället, nää det gjorde inte matte särskilt mycket gladare.

Skam den som ger sig, lite senare på eftermiddagen gjorde vi ett sök här hemma, jag gömde bollar och dummisar mycket väl i terrängen, Night och Pinnen jobbade tillsammans. Pinnen sökte fint över hela området, Night jobbade på som om det var ett närsök, jäkligt noga och missade inga vittringar. Bra på sätt och vis men det tar tid att söka igenom ett vanligt sökområde i den takten. ;-)

Idag var det Poolenträning igen, vi gjorde ett sök med vilt och det gick riktigt bra, så skönt att poletten verkar ha trillat ner igen. Även markeringar och linjer samt områdessöket var jag nöjd med idag. Bra slut på denna semesterveckan, imorgon tillbaka till jobbet igen!

20140403

Det är ganska händelsefattigt hos oss nu. Igår vad det årlig vaccination för Pinnen och Night, i år fick även Pinnen rabiesvaccin och pass så han kan hänga med oss andra på äventyr. På kvällen fick vi, eller var det Tom?, besök av Göran och Lena, vi åt en bit mat, pratade hund och hade en trevlig kväll i all sin enkelhet. Idag stod första kloklippningen för Tom på schemat, han tuggade på Pommys och jag klippte, tror inte ens han märkte av vad som hände. Skönt!

Vad är det då för äventyr vi har tänkt oss, jo i första hand så ska vi försöka komma med på IWT som går i Danmark till sommaren. Vi räknar inte med att komma med som ett ordinarie lag eftersomde svenska lagen tas ut efter meriter och våra hundar är unga och saknar meriter för att ha en chans i den uttagningen, men som ett "free team" kan vi ha en möjlighet att komma med. En sak är ju i alla fall säker, anmäler vi inte så kommer vi inte med heller!

Vi funderar eventellt på ytterligare ett par event i Danmark i maj, detta i kombination med något träningspass tillsammans med Nights och Toms uppfödare. Tyvärr kanske det inte går i lås eftersom Tom inte hinner bli klar med sin rabiesvaccination till dess. Beror på om det är minimum tre månaders ålder som gäller för rabiesvaccinering, är det så så fattas det två dagar för att han ska få resa med oss. Kanske vi kan låna bort våran Tom några dagar i så fall!? Det skulle vara trevligt att kunna åka båda två!

Närmast har vi ett WT i Halmstad inplanerat, det blir debut i ekl för Night. Mats får tyvärr stanna hemma och ta hand om Tom eftersom småvalpar inte är tillåtna på sådan evenemang, trist men inte så mycket att göra åt.

En träningshelg i Hishult tillsammans med goda vänner finns också inplanerad i slutet av denna månaden, så vart efter ska väl hjulen börja rulla på hos oss också.

 

20140401

Valpledigheten är väl inte någon semester i den bemärkelsen men jag kan ju inte heller påstå att jag får så mycket gjort. Mesta tiden ägnas åt valpen, vi går små rundor och åker någon liten tur med bilen. Idag satte jag Tom i fickan på dummyvästen så Pinnen och Night fick komma från gården på en lite ordentligare promenad, fungerade bättre än väntat faktiskt.

Förutom detta så tränas det på att vara ensam, eller rättare sagt ensam tillsammans med Night i köket medans jag sitter i ett rum bredvid, något litet gnäll kommer det men inte så mycket att orda om.

Eventuellt gjorde Tom ett framsteg med sin rumsrenhet idag, kan förstås varit rena lyckträffen också att han faktiskt gick mot dörren när han behövde bajsa.

Vädret har jag ju så här långt haft en väldig tur med, bästa tänkbara väder att önska denna tiden på året. Man njuter i fulla drag av den frisk luften och solskenet.

Jag har lagt in ett litet galleri på Pinnens sida idag, får se om jag trivs med det, gör jag det så ska jag lägga in gallerier på Nights och Toms sidor också.

Känns som detta blir en aning krystat, skriver om ingenting mest för att försöker få tiden att gå medan Tom sover.

20140328

Så är han då äntligen hemma vår nya lilla danska kille, han ser riktigt trevlig ut inte helt olik Night som valp om jag minns rätt, lite rundare om magen och lite kortare ben tror jag. Han är en glad och frimodig prick och verkar inte särskilt rädd för något heller, så än så länge är allt bara bra.

Ungefär kl 12:00 startade resan till Danmark i ett lite fyrsitsigt flygplan med Pär Svensson vid spakarna, vi utgick från en liten militärflygplats i Hagshult med destination Billund på Jylland. Vi anlände dit 13:45 och möttes där upp av Boye, lille Tom och hans mamma Lovis. Ett snabbt överlämnande av valp, papper och ett par säckar foder. Inte ett sätt jag i normala fall skule vilja hämta upp en valp på men då man känner uppfödaren och deras hundar sedan tidigare så är det okej. Och med facit i hand så kunde vi inte gjort denna resa på ett enklare och bättre sätt vare sig för oss eller för valpen. Träffas hinner vi ju göra vid senare tillfälle då det finns bättre om tid att prata och umgås.

 

 

Pär och Tom på Billunds lufthavn
Små mjuka kompisar som väntar på Tom

20140323

Skönt med tidig vår och så fantastiskt roligt att träna tillsammans med "the gang" igen efter vinteruppehållet. Träningen blir rolig när alla hundarna är på samma nivå, vi kan träna på samma sätt så att alla får de utmaningar de behöver utan att det vare sig blir för svårt eller för enkelt för någon. Vi har en öppen kommunikation och all kritik, positiv eller negativ, är lika välkommen och vi tar tag i detaljer som behöver nötas på lite extra. Dessutom har vi tillgång till en hel del ganska fina träningsområden och vi är ständigt på jakt efter nya.

Träningen i eftermiddags innehöll förutlagda områden avsedda för linjetag, markeringar med apportkastare samt närsök. Dagens största utmaning tror jag var ett linjetag till ett omotiverat område där jag grävt ner tennisbollar under mängder av boklöv, på vägen ut skulle de gå rakt igenom ett välanvänt markeringsområde. Svårast med övningen var absolut att hålla hundarna kvar i området där bollarna fanns. Hur svårt ska det vara!? Viktigt, viktigt att träna ännu mer på!!!

20140320

När man känner sig som en jonglör med allt för många bollar i luften, man hinner knappt inte fånga och få ordentlig kontroll på en boll innan man måste fånga nästa o.s.v. , ja då är det skönt när torsdagens arbetsdag är slut och man tar helg. Att komma hem då och få njuta av en kopp kaffe, ge hundarna Pommy’s-tugg och sedan gå en promenad med dem någonstans där det är alldeles, alldeles tyst, det är en nödvändighet för att överleva känns det som ibland (naturligtvis med ett visst mått av överdrift). Idag är en sådan dag! Att se sina glada och lyckliga hundar som lever bekymmerslösa här och nu, individer som njuter av det som bjuds och så tystnaden i skogen, det är en lisa för själen.

Dags att njuta av helgen!

 

20140331

Lille Tom har nu varit hos oss ett par dagar och han har blivit riktigt hemtam, han äter, leker och sover gott däremellan, precis så som det ska vara alltså. Pinnen och Night har han också lärt känna ganska bra, Pinnen tycker att han är en skitunge som gott kan hålla sig undan medan Night är en riktig lekfarbror och verkligen bjuder in valpen till lek och äventyr.

 

Små äventyr är vi ute på varje dag, äventyr på hemmaplan, men för en liten valp är ju det alldeles lagom. Tom har upptäckt ängen på baksidan om vårt hus och där lärde Night honom gräva bland stenrösen. Tror Tom tyckte det var skithäftigt, såg så ut i alla fall. Idag gick vi på upptäcktsfärd till vår lilla sjö, mycket uppskattat av Night som är ett vattendjur utan dess like. Han simmade, sprang och grävde i vattnet. Så himla kul och spännande detta såg ut tyckte Tom som även han blev lite blöt på kuppen. Matte tycker att småvalpar kan vänta lite till innan de badar på riktigt, onödigt att små valpmagar blir allt för kalla. Inte för att Toms mage är särskilt liten men i alla fall ;-)

 

Igår var Night och jag på vårsäsongens första träning med VSRP, Thomas var värd för träningen och vi hade förmånen att få vara på Hofs gårds fina marker. För att göra det som redan var bra ännu bättre så värmde vårsolen fantastiskt skönt vilket kanske både hundarna och förarna kände av till viss del. Som vanligt när man tränar i grupper som denna så är ju nivån på hundar väldigt olika liksom förväntningarna på träningen. För mig tycker jag vinningen ligger i att komma ut på nya träningsmarker och att träna tillsammans med hundar som man normalt kanske inte tränar tillsammans med så mycket.

 

Nej nu är det dags för valpis att äta och ut och försöka få sina behov uträttade där och inte inomhus, rumsren kan vi inte skryta med att han är ännu, men lika glad är han ändå :-)

Kärran som tog oss till och från Danmark

Resan hem gick fint, Tom låg lugnt och fint i sin bur med öppen dörr så jag kunde ha min hand inne hos honom och både känna och se att han mådde bra. Första delen av resan låg han och kikade lite nyfiket och verkade undra vad som egentligen hände, när vi nådde den svenska kusten somade han och sov sedan gott hela vägen till Hagshult som vi anlände till starx efter 16:00. Lite mat slukades med god aptit på flygplatsen och lite lek med några barn talar väl för att flygturen inte satt några negativa spår hos Tom.

Väl hemma på riktigt, d.v.s hemma hos oss så väntade mötet med husse, Pinnen och Night. Inte heller dem tyckte han verkade så särskilt farliga, Night accepterade den lille direkt medan Pinnen var en aning mer avvaktande till den nya lilla familjemedlemmen. Husse smälte som glass i solsken för sin nya lilla kompis. Även första natten förflöt lugnt och bra med endast en kissrunda. So far so good......

20140325

Oj vad vi längtar efter lille Tom nu, dagarna går i snigelfart och det är tur att inte hela tiden vi väntat varit lika seg.

Alla papper, försäkring och all planering kring resan för att hämta honom är klar och det känns bra. Tom är välkommen!

Lite konstigt är det dock att inte ha träffat honom tidigare eller ens sett en bild på just honom. Vem är den lille som flyttar in? Är han blyg och timid eller en huligan? Är han en myspropp som vill vara nära eller en självständig gosse som klarar sig bra själv? Lite som att köpa grisen i säcken faktiskt! Fast ändå inte, vi känner ju uppfödarna sedan tidigare och likaså tiken som är mor till Tom så alldelses okänt är det ju faktiskt inte, men ändå lite.

Hur ska Pinnen och Night ta emot Tom, det är också en fråga? Pinnen lär hålla sig lite i periferin precis som han gjorde när Night flyttade in. Night gillar valpar när han träffar dem, men gillar han att få en egen i huset? Tror egentligen att det kommer gå hur bra som helst, finns ingen anledning att tro något annat.

I morgon är i alla fall Old Tom 8 veckor gammal men flytten till Sverige får vänta till på fredag. Det sägs ju att inget är som väntans tider, och det kan jag ju skriva under på ;-)

Night, Pinnen, Emma och Trassel

Night, Pinnen, Emma & Trassel

20140321

Om exakt en vecka är det dags att hämta hem en av de här små godingarna från Kennel Thirsgaards på Jylland. Att hämta hem en lite valp är alltid ett litet äventyr i sig men denna valphämntningen blir ett dubbelt äventyr då han ska hämtas med ett litet privatflygplan. Tanken att hämta lille Tom på detta sättet är tilltalande, istället för att lägga två dagar på resan så löser det sig nu på en eftermiddag. Helt underbart.....eller?! Vid närmre eftertanke konstaterar jag att jag aldrig har flugit i ett sådant litet plan, ser fram emot detta med lite skräckblandad förtjusning måste jag säga. Maken som ska ha Tom som sin hund tycker det räcker att jag flyger över och hämtar hunden och han håller ställningarna hemma under tiden. Undrar hur min käre man tänker där?;-) Viktigast är det ju att resan går bra för lillvalpen men det hoppas jag att det ska göra. Spännade, spännande.......och så roligt att äntligen få träffa och se vår lille Tom.

 

Tallskog

20140318

Jag är osäker på om jag alls ska skriva något om träning här men under tiden jag bestämmer mig för vilket så blir det i alla fall några tankar på pränt.

Jag tränar på med Night och är väl inte helt säker på läget, han har stor kapcitet men kräver också mycket av mig vilket jag inte vet om jag kan leva upp till, men jag gör så gott jag kan och det får vara nog.

I kväll var vi uppe på B-ryd och gjorde några linjer, inte galet långa men ändå långa. Avstånden har han i sig men terrängen var problemet, den växlande mellan vallar och nyplanterade hyggen , kuperat samt med små grantätningar här och där och dessutom en och annan stengärdsgård. Det blev helt enkelt svårt att hålla en rak linje trots att hunden varit med när dummysarna lades ut och borde haft en aning om områdena. En hel del omskick blev det eftersom jag inte tillät några sneda och krokiga linjer, det är ju lite trist men inget att tumma på när man tränar Night tror jag!? Fina raka linjer fick vi till till sist även att det var med lite krabbel. Markeringsjobbet, på de fyra markeringarna han fick, höll god kvalité, man får vara nöjd med lite mindre ibland ;-)

20140317

Sidan växer och tar form, tillägg och ändringar lite varstans

 

20140316

Ny hemsida under produktion.

Britt Sandahl Gustafsson Tfn.: +46 706776251 | Mats Gustafsson Tfn.: +46 706010064 | Marsås Norregård 1, 33033 Hillerstorp | fyrasvarta@hotmail.com

Copyright © All Rights Reserved

20140613

Drömmen om IWT i Danmark nu i Juli blev just bara en dröm! Redan förra året såddes ett frö att vi skulle försöka komma med på IWT 2014 i Danmark. Vi är Göran, Fredrik och jag själv och vi tränar tillsammmans med våra hundar och har gjort så sedan dem var riktigt unga. Våra hundar har utvecklats tillsammans och vi har haft riktigt rolgt under resans gång, vi har stöttat och sporrat varandra vilket har givit som jag tycker ett ganska hyfsat resultat. Vi var väl redan från början införstådda med att inte komma med som ett nationellt lag eftersom våra hundar ännu är unga och omeriterade. Med det svenska sättet att ta ut lag var vi chanslösa, där krävs det meriter för att komma med. Tror alla hundar i de svenska lagen var 6 år eller mer, alltså dubbelt så gamla som våra. Men regler är regler och dem får man rätta sig efter inte mer med det. Vårt hopp stod alltså till att komma med som ett Freeteam. När de olika nationerna började anmäla sin lag så såg vi ganska omgående att i år blir det ingen plats för några Freeteam och vi fick helt enkelt gilla läget. Dock visade det sig för en vecka sedan att tre nationslag dragit sig tillbaka vilket öppnade upp för tre Freeteam istället, nytt hopp tändes. Igår var inte mindre än femton lag med i lottningen om dessa tre platserna, vårt lag var inte ett av de tre lyckliga som fick IWT-plats, tydligen var vi till och med det sista laget som drogs i lottningen. I år var det helt enkelt inte vår tur att vara med!!

Nu önskar jag istället alla som har haft förmånen att komma med att ni alla får fantastiskt trevliga och roliga tvälingsdagar. Området där tävlingarna ska gå ser helt fantastiska ut och bådar för ett riktigt bra tävling tror jag. Kör så det ryker nu alla ni som är med!!!

Vi andra som får bli kvar här hemma får fortsätta träna och komma igen till ett annat år, inte ens ett missat IWT kan sätta stopp för detta ;-)

Söndagens övningar var förlagda i ett annat område med ännu längre gräs och tuvigare botten. På området fanns även en damm som utnyttjades på ett bra sätt och som dessutom svalkade hundarna en aning då det kändes som vi befann oss i en kokande gryta. Dagen ägnades åt dels vad vi ska tänka på när vi handlar våra hundar och hur domaren bedömmer de olika apporterna. Hur många signaler har man på sig utan att arbetet ska bli ineffektivt, vad vill domaren se och inte se helt enkelt. Jag börjar inse att många gånger gör vi detta med att träna hund så mycket svårare för oss och inte minst för våra hundar än vad det egentligen behöver vara. Som Birgitta sa, det våra hundar behöver kunna är att gå på en linje ut till ett område och jaga där till apporten sitter i munnen. Är hunden dessutom en bra markör så har man mycket gratis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflektioner gällande Night och oss som ett team är väl först och främst, Night är 100 gånger bättre utbildad än vad hans matte är när det gäller apportering. Night är en väldigt känslig hund som i sitt arbete speglar min sinnesstämning allt för väl. För jag honom med en allt för "tillbakalutad" attityd då agerar han utefter det också. För jag honom istället med attityden "nu j..lar tar vi den där apporten" då agerar han också därefter. Det vi ska träna på är först och främst markeringar men även såklart att jaga effektivt samt att linjerna, signalerna och tecknen naturligtvis kan förbättras även att den biten kanske redan nu inte är så tokig.

Night och jag jobbar tillsammans.

Vi önskar alla en härlig sommar, en underbar och vilsam semester och lagom många hundaktiviteter!